Retraite in Noorwegen

Reis naar Noorwegen

Staat Noorwegen op jouw verlanglijst? Weg van de drukte, genieten van prachtige ongerepte, ruige natuur en verstilling? Speel je met gedachte vakantie te combineren met een retraite? Hier lees je meer over de beste route.

Onze retraitelocatie Rognstad, Heidal, in Midden Noorwegen bereik je vanuit Nederland of Vlaanderen na 1,5 à 2 dag reizen per trein, auto en boot.
Daarnaast is de locatie goed bereikbaar per vliegtuig (op Oslo, Gardermoen, Ålesund of Trondheim) en vervolgens met trein of huurauto.
Uiteraard is reizen met je eigen auto of Camper ideaal als je langer in Noorwegen wil verblijven.

Je kunt op op allerlei manieren naar Noorwegen reizen. Met de auto: 1660 kilometer vanuit Utrecht via Denemarken en Zweden. Of een combinatie van de trein of auto met de boot. Dat vinden wij het fijnst.

Nu is het een hele puzzel met zoveel mogelijkheden en prijzen lopen enorm uiteen. Waar mogelijk bemiddelen we graag zodat het reizen zo duurzaam mogelijk kan. We hebben ook veel ervaring in het boeken van zo goedkoop mogelijke tickets. Belangrijke tip: vroeg boeken loont! En met een beetje handig plannen reis je nauwelijks duurder dan het vliegtuig dus en veel duurzamer!

Onze reisadviezen

Per trein:

Je reist voor naar Otta of Vinstra (in de buurt van Heidal) met trein en/of boot:

 • Boek de trein naar Fredrikshavn, Denemarken via de Duitse Spoorwegen. Vertrek ’s ochtends vroeg.
 • Neem ’s avonds laat de DFDS boot naar Oslo (incl. privé slaapcabine). Bij 2 personen betaal je hetzelfde bedrag, dat is dus 50% goedkoper
 • In Oslo reis je met de trein naar Vinstra of Otta (op loopafstand van de boot). Aankomst loop van de middag.

Andere optie trein zonder boot voor een lager bedrag als je alleen reist (met Interrail pas)

 • Reis in 1 dag met de trein naar Zweden
 • Overnachting in Zweden
 • Volgende dag met de trein verder naar Vinstra of Otta, aankomst begin avond.
Terugreis met de trein:
 • Reis van Otta/ Vinstra naar Oslo
 • Neem de DFDS boot naar Kopenhagen. Van daaruit reis je dan verder terug naar Nederland.
 • Of neem dezelfde route als op de heenweg.
Met de auto:
 • Neem in Fredrikshavn voor ca €200,- ’s avonds laat de DFDS boot naar Oslo (incl. privé slaapcabine). Van daaruit is het nog een 3,5 uur rijden naar Heidal. Je reist in 10 uur vanuit Utrecht naar Fredrikshavn.
 • Je kunt ook relatief goedkoop (ook last minute) met de boot vanuit het noorden van Denemarken naar Larvik in Noorwegen. Dat is 10 uur reizen met de auto vanuit Utrecht. Die overtocht duurt ca. 4 uur en daarna is het nog 5,5 uur reizen naar Heidal. Je overnacht dan onderweg.
 • Een alternatief is ook de Stena Line nachtboot Kiel – Göteborg. De vertrektijden zijn gunstig en het is 6 uur reizen naar Kiel en 7 uur naar Heidal reizen met de auto. Wel wat duurder dan de opties hierboven.
 • Ook een optie is de boot vanuit Emden naar Kristiansand en dan nog ca 7,5 uur naar Heidal met auto. Dit is een veel duurdere optie (5x duurder dan DFDS nachtboot) maar met de minste auto kilometers (scheelt totaal 3,5 uur reistijd met auto t.o.v. optie met DFSD boot).
 • Je kunt ook reizen met de boot Kiel – Oslo. Dit is een relatief dure optie, maar wel comfortabel. En vanuit Kiel ben in ca 6 uur weer in Utrecht. Reistijd met de auto is de minste van alle opties. Bovendien is dit de meest luxe boot.
 • En je kunt de afstand natuurlijk ook helemaal met de auto afleggen, via Zweden en Denemarken. Voordeel is dat je niet hoeft te reserveren.
Terugreis met de auto:
 • Reis naar Larvik of Langesund. Neem de dagboot naar Hirthals in het noorden van Denemarken. Deze boot is relatief goedkoop.
 • Ook aantrekkelijk: de DFDS nachtboot Oslo – Kopenhagen. Relatief goedkoop en mooie tocht door de Oslo fjord.
 • Of neem de Stena Line nachtboot Göteborg – Kiel.
 • Je kunt ook reizen met de boot Oslo – Kiel. Dit is een relatief dure optie, maar wel comfortabel. En vanuit Kiel ben in ca 6 uur weer in Utrecht.
 • Of reis met de boot Eemshaven – Kristiansand, maar dat is ook relatief duur met de auto (retour €1500 in hoogseizoen!). De boot is bovendien minder comfortabel dan de Color Line Oslo – Kiel.
Reis per vliegtuig i.c.m. trein

Snelst en makkelijkst blijft vliegen. Handigste is dan de SAS vlucht van heen 10.40 uur in de ochtend met aansluitend de trein. En terug de vlucht om 16.35. Mocht je de retraite willen combineren met een rondreis in de fjorden kunnen we ook terug de KLM vlucht vanuit Ålesund rechtsreeks naar Amsterdam aanraden.

Kijk hier voor nog meer info hoe je het beste kunt reizen naar Noorwegen. We helpen je graag bij het boeken van de reis, of je nu met trein, auto, boot of vliegtuig gaat!

Nu je er toch bent….?

Met een aantal van Noorwegens bekendste National Parken als Jotunheimen, Rondane en Dovre op nog geen uur rijden is er volop gelegenheid om je verblijf in Noorwegen te verlengen. Ontdek de unieke natuur en cultuur van Gudbrandsdalen Valley of doe de Besseggen tocht – een van de meest geliefde wandelingen van Noorwegen. Graag geven we je tips geven voor een mooie rondreis in Noorwegen.

Wil je onze retraite combineren met een rondreis Noorwegen, en ben je met OV en wil of kun je niet teveel uitgeven? Dan kunnen we deze rondreis aanbevelen:

Goedkoopst is met eigen tent overnachten op een camping (€25,-). Je kunt daar ook een hutje huren voor 75,- à €100,-. Dat is vergelijkbaar met de goedkoopste hotels of AirBnB locaties. Daar kun je alleen niet altijd zelf koken.